Hackerspace Frack

Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen en technici samenkomen om te ontmoeten, samen te werken en kennis te delen. Ook wordt er gediscussieerd over maatschappelijke onderwerpen. Deelname staat open voor iedereen, en juist door de diversiteit aan invalshoeken en meningen, de samenwerking en discussie, ontstaan er interessante projecten.

Persbericht over de opening van Frack

In 2009 was het festival Hacking at Random. Dit was een groot internationaal security en technisch evenement, met bijna 3000 bezoekers en 4 dagen aan workshops en lezingen. Sinds 2009 is dan ook de hacker-community van Nederland erg gegroeid. De eerste hackerspace startte in de herfst van 2009, en sindsdien zijn er al 10 bij gekomen.

Eind 2010 heb ik stage gelopen bij Bits of Freedom (wat natuurlijk een erg belangrijke en zeer goede organisatie is!), waardoor ik van Friesland verhuisde naar de Randstad. Hierdoor kwam ik ook vaker bij hackerspaces, omdat zich daar wél hackerspaces bevinden. Dit vond ik zo leuk, dat toen ik terug verhuisde naar Leeuwarden, ik daar begonnen ben met het opzetten van onze eigen space.

Bij de eerste animo-peilingen kwamen gelijk een heleboel aanmeldingen, wat er alleen maar voor heeft gezorgd dat ik enthousiaster werd om een hackerspace te starten. Na een aantal besprekingen hebben we een bestuur gevormd – ik ben de voorzitter, Jacko de penningmeester, en Iisschots is de secretaris. Samen met de deelnemers hebben we sinds juni een succesvolle space gemaakt!

Om dit succes te vieren, en om groots kenbaar te maken dat Frack bestaat, hebben we zaterdag 24 september onze space geopend. Journalist Brenno de Winter sprak vol lof over de opkomende golf van hackerspaces. Hij bedankte iedereen voor de vele steun tijdens de moeilijke tijd tijdens de ov-chipkaart affaire en riep vooral op om verder samen te werken aan mooie projecten. Hierna werd de space officieel geopend met zelfgemaakte taart!

De BBQ kon helaas niet doorgaan ivm brandgevaar, maar dat kon de pret niet drukken. Er was een heerlijk koud buffet, Lijnenspel heeft de gehele middag Creative Commons muziek gedraaid, er was gezelligheid met bekenden en er waren nieuwe ontmoetingen. Een mooi verslag is ook te lezen op hackerspaces.nl.

Al met al een zeer geslaagde dag, en ik ben er trots op mezelf voorzitter van deze hackerspace te noemen.

Foto’s van Foobar zijn te vinden op Flickr