Open dag bij Hackerspace Frack

Op 31 maart 2012was de gezamenlijke open dag van zes hackerspaces in Nederland waar Frack aan meedeed. De open dag was erg gezellig. Er waren verschillende activiteiten, zoals workshops, lezingen en projecten waar mensen bij aan konden sluiten. Er zijn nieuwe mensen langs geweest om eens te zien wat wij bij onze hackerspace zoal doen. Er kwam ook veel pers langs;

Reportage in de Volkskrant

Op internet

Radio

(Foto gemaakt door Geale Groen, de Radio Journalist van Omrop Fryslan)

Tv

Het was zeker een geslaagde dag!

6 oktober, Bits of Freedom donatiedag #DoYourBit

Ik wil graag jullie aandacht vragen voor Bits of Freedom. Voor wie ze nog niet kennen; Bits of Freedom is dé online burgerrechten organisatie voor privacy en vrijheid op het internet. Datgene wat voor ons, als geeks, als hackers, als burgers, als iedereen-die-wel-eens-iets-op-het-internet-doet, natuurlijk super belangrijk is.

Bits of Freedom is in 2009 tijdens HAR uit een winterslaap gehaald en sindsdien hebben ze voor grote veranderingen gezorgd. Één van hun grootste successen is een wetswijziging van de telecommunicatiewet, waar nu netneutraliteit in opgenomen is. Ook is er door de oplettendheid van BoF voorkomen dat er een landelijke database voor bankgegevens gebouwd wordt en organiseren ze elk jaar de Big Brother Awards om aandacht te vragen voor de grootste privacy schenders van het afgelopen jaar.

Ik heb zelf het privilege mogen hebben om een halfjaar bij Bits of Freedom stage te mogen lopen en ik heb kunnen zien hoe hard ze werken om dit alles voor elkaar te krijgen. Samen met allerlei vrijwilligers, die hen helpen bij de zaken waar ze alleen niet aan toe komen, of die ze ondersteunen door hun kennis in te brengen.

Om deze geweldige organisatie draaiend te houden hebben ze echter ook financiële steun nodig. Daarom organiseren ze vandaag de Bits of Freedom donatiedag. Mijn vraag aan jullie is, of jullie hier ook mee willen helpen.

Doneer daarom aan Bits of Freedom! Het kan eenmalig, het kan elke maand opnieuw of het kan door dit bericht te verspreiden zodat er zo veel mogelijk mensen bereikt worden.
Vorig jaar zijn er in 1 dag 1000 donateurs bijgekomen, maar dit jaar moet dat minstens 1,5x zo veel worden.
Mijn steun hebben ze in ieder geval, en de jouwe?

Zorg voor het vrije internet van morgen, steun Bits of Freedom: https://www.bof.nl/do-your-bit/

Hackerspace Frack

Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen en technici samenkomen om te ontmoeten, samen te werken en kennis te delen. Ook wordt er gediscussieerd over maatschappelijke onderwerpen. Deelname staat open voor iedereen, en juist door de diversiteit aan invalshoeken en meningen, de samenwerking en discussie, ontstaan er interessante projecten.

Persbericht over de opening van Frack

In 2009 was het festival Hacking at Random. Dit was een groot internationaal security en technisch evenement, met bijna 3000 bezoekers en 4 dagen aan workshops en lezingen. Sinds 2009 is dan ook de hacker-community van Nederland erg gegroeid. De eerste hackerspace startte in de herfst van 2009, en sindsdien zijn er al 10 bij gekomen.

Eind 2010 heb ik stage gelopen bij Bits of Freedom (wat natuurlijk een erg belangrijke en zeer goede organisatie is!), waardoor ik van Friesland verhuisde naar de Randstad. Hierdoor kwam ik ook vaker bij hackerspaces, omdat zich daar wél hackerspaces bevinden. Dit vond ik zo leuk, dat toen ik terug verhuisde naar Leeuwarden, ik daar begonnen ben met het opzetten van onze eigen space.

Bij de eerste animo-peilingen kwamen gelijk een heleboel aanmeldingen, wat er alleen maar voor heeft gezorgd dat ik enthousiaster werd om een hackerspace te starten. Na een aantal besprekingen hebben we een bestuur gevormd – ik ben de voorzitter, Jacko de penningmeester, en Iisschots is de secretaris. Samen met de deelnemers hebben we sinds juni een succesvolle space gemaakt!

Om dit succes te vieren, en om groots kenbaar te maken dat Frack bestaat, hebben we zaterdag 24 september onze space geopend. Journalist Brenno de Winter sprak vol lof over de opkomende golf van hackerspaces. Hij bedankte iedereen voor de vele steun tijdens de moeilijke tijd tijdens de ov-chipkaart affaire en riep vooral op om verder samen te werken aan mooie projecten. Hierna werd de space officieel geopend met zelfgemaakte taart!

De BBQ kon helaas niet doorgaan ivm brandgevaar, maar dat kon de pret niet drukken. Er was een heerlijk koud buffet, Lijnenspel heeft de gehele middag Creative Commons muziek gedraaid, er was gezelligheid met bekenden en er waren nieuwe ontmoetingen. Een mooi verslag is ook te lezen op hackerspaces.nl.

Al met al een zeer geslaagde dag, en ik ben er trots op mezelf voorzitter van deze hackerspace te noemen.

Foto’s van Foobar zijn te vinden op Flickr