Ingrediënten
Voor de broodjes
* 125 gram bloem + een klein beetje meer voor het bestuiven van je werkblad
* halve theelepel droge gist
* 75 ml lauwwarm water
* 1 scheutje (ongeveer een halve eetlepel) olijfolie
* 1/2 eetlepel sesamzaad
* 1/2 eetlepel tijm
Voor de uien
* 1 ui
* 1 theelepel bruine basterdsuiker
* 1 theelepel balsamicoazijn
Dit is een eenvoudig te maken broodje, het koste minder tijd dan ik verwacht, en het resultaat is erg lekker. Een zoet bijgerecht, of onderdeel van tapas.
Het recept heb ik gevonden op natriumarm.eu wat als pluspunt betekend dat er weinig zout in zit.
Bereiding
De broodjes
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden van de bloem. Meng in een beker de gist, olijfolie en het water door elkaar en schenk dit daarna in het kuiltje van de bloem. Meng dit alles door elkaar tot een goed stevig deeg. Je kunt beginnen met wat minder water, mocht het deeg erg droog worden kun je er dan wat meer bij doen. Is het deeg te plakkerig doe je er wat exra bloem bij.
Doe vervolgens wat nieuwe olijfolie in een kom en rol de bol deeg in de olijfolie zodat hij helemaal glibberig is. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg voor ongeveer 1,5 uur rijzen.
De uien
Snij de uien in ringen of in kleine stukjes. Zet een klein pannetje op het vuur en zorg ervoor dat de bodem bedekt is met olijfolie. Voeg de ui toe als de olie warm is en bak ze tot ze glazig worden. Voeg daarna de suiker en balsamicoazijn toe. Blijf de uien goed/geregeld roeren (als je dit niet doet bakt de suiker aan, wat echt niet lekker is, en moet je opnieuw beginnen) en bak ze tot ze bruin worden. Ze zijn goed als ze bruin, kleverig en lekker zoet zijn. Bewaar, als ze klaar zijn, de uien in een apart bakje tot je ze op de broodjes doet.
Je kunt de uien eventueel eerder maken en max 2 dagen in de koelkast bewaren.
De rest van de broodjes
Zodra het deeg voldoende gerezen (als het ongeveer 2x zo groot is geworden als eerst) is verwarm je de oven voor op 220°C. Bestrooi een werkblad met wat exra bloem en leg hier de bol met deeg op. Duw met je knokkels de lucht uit het deeg (dit noem je “het deeg terugslaan”), vorm er een bal van, of meerdere balletjes voor meerdere broodjes. Leg het deeg op de bakplaat en maak de balletjes plat, ongeveer 1-2cm per bal. Bestrijk het deeg met olijfolie, strooi wat sesamzaad hier overheen en bak het deeg voor 15min.
Na 15min haal je de broodjes uit de oven, verdeel je het uimengsel over de broodjes en bak je ze nog 5 minuten tot ze mooi bruin zijn. Strooi dan als laatste de (verse) tijm er over en snij ze in lange repen.
Eetsmakelijk!