Vlaams stoofpotje met Duchesse de Bourgogne

Duchesse de Bourgogne is een bier dat gerijpt is in whiskeyvaten, waardoor het een erg specifieke smaak heeft. Samen met winterse groenten, maakt dit een heerlijk stoofpotje.

Ingrediƫnten voor 2 personen:

1 Gewone, witte, ui
1 Winterpeen
1 Knoflookteen
150 Gr oesterzwammen
150 Gr bospaddenstoelen
50 Gr boter
1 Theelepel bruine suiker
10 Gr bloem
Ongeveer 30-50ml melk
500gr Stoofvlees
3 dikke plakken bacon
1 flesje Douchesse de Bourgogne (250ml) (+2 om op te drinken)
1 theelepel mosterd
Zout
Peper
2 Laurierbladeren
Een eetlepel tijm
Een grote (gietijzeren) pan met dikke bodem
Een klein pannetje
Snijplank(en), mes(sen), bakjes

Snij de ui, knoflook, peen en bacon in kleine stukjes, de bospadenstoelen in 2en of 3en en de zwammen in ongeveer evengrote stukken als de paddenstoelen. Snijdt het vlees in blokjes en bestrooi het met zout en peper.

Smelt een klein stukje van de boter in een (gietijzeren)pan met een dikke bodem. Bak de bacon, en haal deze vervolgens uit de pan. Voeg eventueel weer een klein beetje boter toe en fruit de ui, voeg de suiker toe en laat dit 20-40 min met de deksel op de pan staan tot de ui gecarameliseerd (lekker zoet) is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 3 min door. Voeg de peen en paddenstoelen toe en bak deze tot de paddenstoelen klein zijn.

Maak ondertussen een witte saus van ongeveer 10 gram boter en de 10 gram bloem. Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer goed. Waarschijnlijk wordt het al snel droog, voeg dan wat melk toe en roer weer goed. Het lijkt alsof het een klonterige saus wordt, maar als je door blijft roeren zullen de klontjes verdwijnen (en anders kun je altijd nog met de staafmixer ze er uit mixen). Voeg ongeveer 30ml melk toe, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt. Als de witte saus klaar is voeg je 1 theelepel mosterd toe, roer even door en zet dan het pannetje aan de kant.

Haal alles uit de pan met de paddenstoelen. Voeg eventueel weer een klein beetje boter toe en bak vervolgens het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Waarschijnlijk zullen er stukjes aan de onderkant van de pan blijven kleven, maar dit is prima.

Giet het flesje bier in de pan en roer dit goed door, zodat de eventuele aan de bodem gekleefde stukjes los komen. Voeg de witte saus uit het aparte pannetje toe en roer dit door het bier. Doe de groente en het vlees weer in de pan, samen met de laurierbladen en tijm, en roer het even goed door. Laat dit vervolgens 3-4 uur zachtjes koken (eventueel met een plaatje onder de pan). Haal voor het serveren het laurierblad er weer uit.

Serveer met friet, eventueel appelmoes en natuurlijk een lekker flesje bier.

Recept gecombineerd van reddit & eetlustig.