Open de Vooraf Ingevulde Aangifte 2013 op Ubuntu linux

Ondanks dat de overheid het aangifteprogramma ook voor Linux aanbied, werkt het niet helemaal perfect. Dit is hoe ik de VIA uiteindelijk werkend heb gekregen.

Open het aangifteprogramma via de terminal.

Ik heb de package gedownload en de map staat op mijn desktop.

cd Desktop/ib2013/bin/
./ib2013ux -L ib2013 2>/dev/null &

Lukt het niet, kijk dan naar mijn eerdere blogpost

Als het aangifteprogramma wordt geopend, is het leeg. Wel krijg je de vraag of je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) -gegevens wilt downloaden. klik je op ja dan wordt je doorgestuurd naar de website van DigID om de gegevens te downloaden.

Download de gegevens:

In mijn geval werden ze geplaatst op mijn desktop. Echter, wanneer ik het programma (via de terminal) opnieuw open is hij alsnog leeg.

Het VIAbestand moet eerst nog door het aangifteprogramma gevonden kunnen worden. Plaats het .ibv2013-bestand hiervoor in de 2013 map, welke in de belastingdienst.nl map te vinden is, welke in Documents is aangemaakt

(/home[Gebruiksnaam]/Documents/belastingdienst.nl/2013)

Kies in het aangifteprogramma, rechtsonderin, voor “open bestand” en geef aan dat je een “nieuwe aangifte met al gedownloade gegevens over 2013” wilt openen.

Klik op het .ibv2013 bestand met jouw BSN als bestandsnaam.

De via zal nu in het programma geopend worden!

Je kunt de gegevens bekijken en accepteren -of niet accepteren en weer met een lege aangifte beginnen. Hier kun je ze alleen inzien, als je gegevens onjuist zijn kun je ze later aanpassen.
(Tip, klik op yes)

Vervolgens kun je het programma doorlopen met de gegevens die al ingevuld zijn. Mochten de gegevens niet kloppen kun je ze hier aanpassen.