Recept: Chocopops


Ingrediƫnten voor ongeveer 15 pops

Cake

  • 1 pak chocoladecake mix + ingrediĆ«nten

Botercreme

  • 125 gr zachte ongezouten boter
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 225 ml gezeefde poedersuiker
  • 1 el melk

Chocolade glazuur

  • 125 ml melkchocolade ( repen in kleine stukje gehakt)
  • 7 gr ongezouten boter
  • 25 ml slagroom

Overig

  • Lollystokjes (of dikke sateprikkers)
  • Een halve bol, of vierkant stuk, piepschuim
  • Voor de versiering: discospikkels of witte chocolade + voedselkleurstof

Chocopops

Chocopops zijn een soort kleine chocoladecakejes omhuld met chocolade, op een stokje. Ze staan erg chique en zijn perfect voor elke chocoliefhebber. Ik heb het recept van cupcakesenmuffins.nl gebruikt, maar alle hoeveelheden door de helft gedaan zodat ik niet erg veel pops zou hebben.

Cake

Eerst maak je de chocoladecake zoals op de verpakking staat. Ik heb een alleen-water-toevoegen-chocoladecake gemaakt. De cake heb ik in kleinere vormpjes gedaan zodat ik gemakkelijk meer en minder cake zou kunnen gebruiken voor de chocopops (en nog wat cake over had om gewoon op te eten). Wanneer de cake klaar is laat je hem afkoelen tot hij lauw of koud is. Zodra de cake afgekoeld is verkruimel je hem met je handen, een vork, met een staafmixer of met een blender. Hoe kleiner de kruimels zijn hoe beter.

cakemix cakemix in bakvormpjes

Botercreme

Mix in een kom de boter met het vanille extract tot een smeuig geheel (hier speel ik altijd een beetje vals door de boter in de magnetron een beetje te laten smelten, en dit een paar keer door elkaar te roeren). Voeg vervolgens, terwijl je blijft mixen, schepje voor schepje de suiker toe. Als het beslag wat droog lijkt te worden voeg je wat melk toe. Mocht je perongelijk te veel melk er bij doen kun je wat meer cake kruimels toevoegen. Blijf hierna op een gemiddelde snelheid het beslag mixen tot een glad geheel.

Pops

Meng de cakekruimels met de botercreme tot het 1 grote smeuige massa is. Mocht het te zacht zijn kun je de botercreme even in de koelkast zetten zodat de boter weer stolt. Als je denkt dat de massa hard genoeg is kun je proberen er balletjes van te rollen (als het lukt is de massa hard genoeg). Leg de balletjes op een bord en laat ze zo’n 3 tot 4 uur in de koelkast hard worden (of een uurtje in de vriezer). Zodra de balletjes hard zijn steek je er een stokje in. Valt het stokje gelijk opzij dan zijn de balletjes nog niet hard genoeg en moeten ze nog wat langer koelen.

Chocoladeglazuur

cakepops

Terwijl je het chocoladeglazuur maakt moeten de balletjes weer even koelen, zodat ze niet van het stokje afvallen zodra ze straks de warme chocolade raken. Het glazuur maak je door de chocolade au bain marie te smelten en er slagroom en boter bij te voegen. Als de chocolade kruimelig en droog wordt kun je wat melk toevoegen zodat het mooi zacht wordt. Wanneer alle chocolade gesmolten is heb je een badje chocolade. Laat de chocolade even afkoelen, terwijl je blijft roeren. Als de chocolade ongeveer 5 minuutjes is afgekoeld haal je de pops uit de koelkast.

Doop 1 voor 1 de pops in de chocolade en steek ze daarna in het piepschuim. Laat ze niet te lang in de chocolade hangen, dan smelt de boter opnieuw waardoor ze van het stokje afvallen. Ben je bang dat de pops van hun stukje afglijden terwijl ze in het piepschuim staan doe er dan maximaal 5 per keer, waarna je het piepschuim en de pops 10 minuutjes in de koelkast zet om weer hard te worden.
Als alle pops chocolade hebben zet je het piepschuimen blok en de pops voor de laatste keer in de koelkast om ze uit te laten harden.

Versieren

Eventueel kun je de pops versieren door er disco-spikkels op te sprinkelen voordat je ze in de koelkast uit laat harden. Ook kun je wit chocolade glazuur maken en hier voedselkleurstof door mengen. Schep vervolgens dit glazuur in een zakje (bijvoorbeeld een boterhamzakje) waar je het puntje van afgeknipt hebt en laat dit glazuur in streepjes over de pops lopen. Ikzelf heb dit gegaan door een klein lepeltje te pakken en het gekleurde glazuur er overheen te gieten. Dit maakt echter wel een grote gekleurde bende van je keuken ;).

versierde cakepops versierde cakepops